Holló László Képzőművész Kör

Holló László Képzőművészeti Körünk 1961-ben alakult, két különálló rajzszakkör tagjaiból. Az évek során számos vezető terelgette az alkotni vágyók művészeti pályáját és ezekben az elmúlt évtizedekben, körünk közössége szinte kivétel nélkül összefogta a város és a kistérség, alkotó polgárait. A kör 2007-ig a Szakmaközi Művelődési Ház és a Művelődési Központ égisze alatt működött. Ez évben megalapítottuk a Kiskunfélegyházi Képző- és Iparművészeti Közhasznú Egyesületet, amely a Holló László Képzőművész Kört és a Wessel Hugó Fotókört  fogadta magába. Tevékenységünk elősegíti a város lakóinak, mind idősebbeknek, mind fiataloknak a művészeti fejlődést és a képzőművészettel való megismerkedést. Egyesületünk célja egyrészt, hogy segíteni tudjon a fiatal alkotóknak felkészülni az elkövetkező életszakaszaikra, megalapozni egy bizonyos tudást – mellyel képzőművészeti egyetemekre, főiskolákra, képzésekre jelentkezhetnek – és lehetőségeinkhez képest mindezeket megpróbáljuk tökéletesíteni. Időt, helyet és összetartó társaságot próbálunk nyújtani tagjainknak és az érdeklődőknek, hogy fejlesszék tudásukat, stílusukat, tapasztalataikat és új technikákat is kipróbálhassanak. Folyamatos egyéni és csoportos kiállításokat is szervezünk, törekedve az értékek és a hagyományaink megőrzésére, harmadrészt a kreatív és egyedi ötletek megvalósítása és népszerűsítése is feladataink közé tartozik. Folyamatos tárlataink tekinthetőek meg tagjaink munkáiból az alkotóműhelyünkben a Béke téri ART-TURKA elnevezésű galériában, ahol alkotók zavartalanul végezhetik tevékenységeiket. A képzőművészeti körünk egyik alapvető feladatának tekinti a tanítást és ezzel együtt a meglévő tudás átadását a generációknak. Pontosan ezért, többféle szakkörökkel és előadásokkal is várjuk az érdeklődőket minden héten, melyen állandó, vissza-visszatérő és új vendégek is megjelennek.
A Holló László kör tagjainak száma folyamatosan változó negyven és hatvan fő között mozog. Tagjaink között megtalálhatóak értelmiségiek, elismert művészek, amatőr képzőművészek, családosok, fiatalok, diákok, nyugdíjasok, helyi lakosok és más településekről átjárók is. A kör közösségéből több egyetemi oktató, elismert alkotó, grafikus-, szobrász- és festőművész került ki az 50 év alatt. Egyéb programjainkon is szívesen látunk mindenkit, aki érez magában olyan vágyat, hogy alkothasson valamit. A városi rendezvényeken is rendszeresen részt veszünk, ezeken általában az arra látogatókat, nézelődőket, vendégeket és Kiskunfélegyháza lakosait is invitálni szoktuk, hogy tartsanak velünk egy-egy művészeti alkotás erejéig, kapcsolódjanak be közösségi programjainkba.
Tizenegy Kiskunfélegyházi testvérvárosunk és négy partner városunk művészeivel is rendszeresen tartjuk a kapcsolatot, hol egy-egy kiállítás, hol alkotótáboraikba való látogatás formájában. Terveink között szerepel a Tordai Testvérvárosi kapcsolatokat megerősítő dokumentum aláírásának alkalmából egy kiállítás is, melyen testvérvárosunk művészei mutathatnák meg tehetségüket és alkotásaikat, illetve a jövőben szeretnék szorosabb kapcsolatot kialakítani ezekkel a városokkal, továbbá új, nemzetközi ismeretségeket kötni más országokban élő és alkotó művészekkel. Együttműködünk több, különböző kiskunfélegyházi és a környező településeken lévő egyesületekkel is. Szakköreink alkalmával megteremtjük a megfelelő környezetet és a jó hangulatot az alkotáshoz, illetve törekszünk arra, hogy színes egyéniségekből álló csapatunkat összetartsuk és megerősítsük. Azonban nem csak a képzéseinkre jellemző ez a kapcsolatépítő funkciónk. Hagyományaink szerint évente megrendezzük az Art – Turka című karácsonyi kiállításunkat és évzáró vacsoránkat, ilyenkor mind összegyűlünk idősek és fiatalok, elismert művészek és amatőrök, rendszeres látogatók és a város egyes polgárai is.  Egyesületünk fontos feladatának tekinti, hogy különféle városi és kistérségi kulturális és szabadidős tevékenységeket hozzon létre, a város jeles ünnepnapjain az önkormányzat, a helyi egyesületek és város lakosainak segítségével, támogatásával. Ingyenes kézműves foglalkozásokkal várjuk a gyerekeket, fiatalokat és az idősebbeket, ezzel lehetőséget adva  hátrányos helyzetű diákoknak és családoknak az esélyegyenlőségre . A szakkörökkel biztosítunk esélyt a fiataloknak a kibontakozásra és arra, hogy ne rossz helyen töltsék el szabadidejüket valamint művészeti fejlődésükkel tanuljanak, és később ezzel megtalálják önmagukat.  Célunk, hogy műtermünket megfelelően fel tudjuk szerelni, hogy könnyebb legyen felépíteni a megfelelő elméleti és gyakorlati foglalkozásainkat. Az új nemzedékeknek, kezdő és idősebb alkotóknak is szeretnénk alkalmat biztosítani arra, hogy megmutathassák tehetségüket, és ezzel tovább adják diáktársaiknak, ismerőseiknek a tanult képzőművészeti tudást. Az eltelt ötven év és a város hagyományainak megtartásával is ezt a célt szolgáljuk. Őrizzük a múltat, lehetőségeink szerint biztosítjuk a jelent és új, kreatív ötletekkel várjuk a jövőt. Az év minden csütörtökén 17 órától rendezzük csoportos foglalkozásainkat, kezdő és haladó tagjaink, valamint az érdeklődők részére, grafika, festészet és kerámia területén. A foglalkozások vezetését képzett művész- és tanári végzettséggel rendelkező tagjaink vezetik meghatározott tematika szerint önkéntes munkában. Ezek mellet műteremmel nem rendelkező tagjaink bár mikor használhatják alkotótereinket az esélyegyenlőség megteremtése édekében. Lehetőséget adunk a folyamatos alkotásra.