Holló László

 (Kiskunfélegyháza, 1887. március 6. – Debrecen, 1976. augusztus 14.)

1964. Holló Lászlóval Falu Tibor és Bodor Miklós beszélget
Édesapja a kiskunfélegyházi Főgimnázium igazgatója volt, itt érettségizett Holló László, ezután a budapesti Mintarajziskolában tanult, mesterei Székely Bertalan és Szinyei Merse Pál. Kalmár Józsefnénak, a művészetek és a fiatal tehetségek támogatójának köszönhetően kapott ösztöndíjjal folytathatta tanulmányait Európa szerte. Előbb Hollósy Simon mester iskolájába indult  Münchenben, majd 1911-től párizsi, spanyolországi és itáliai tanulmányutakat tett.  Mind közül a párizsi tartózkodás  volt a legmeghatározóbb számára. Ott csatlakozhatott az akkori leghíresebb festőkhöz és az Union Internationale des Beaux-Arts et des Lettres( Nemzetközi képzőművészeti szövetség) tagjai  sorába is beválasztották (1912) Itt kezdett igazán kibontakozni festői pályája. Művészete egyre érettebb, magabiztosabb lett. A kezdeti impresszionista hangulatú képei egyre inkább a szimbolikus, biblikus témák felé fordultak. S mikor úgy tűnt, megtalálta helyét a nemzetközi képzőművészeti életben, pályáját kettétörte az első világháború. Éppen a legkedvezőbb ajánlatokat kapta Párizsból, de a háború miatt már nem tudott visszatérni. Szülővárosa sem várta tárt karokkal, így a kedvező lehetőséget ajánló Debrecent választotta, hogy ott folytassa további munkáját 1976-ban bekövetkezett haláláig. S kérésére – hogy félegyházi földben nyugodhasson- 1976 augusztusában temették el Félegyházán, a  Felső-Temetőben. Hosszú, gazdag életművének legfontosabb darabjai a romantika hatását érvényesítő történelmi képei, drámai alföldi vásznai és nagyszámú önarcképe.
Számtalan díja közül csak néhány: Munkácsy-díj – Kossuth-díj  –  Érdemes művész,  1974-ben Kiskunfélegyháza, 1975-ben Debrecen választotta díszpolgárává.
Legtöbb művét a debreceni Déri Múzeum Holló László Emlékmúzeuma őrzi, látogatható az egykori Tócós-kerti műteremháza is. Gazdag gyűjteménye van a  Kiskum Múzeumnak Holló László festményeiből és az őrá annyira jellemző diópáccal, tollal készült vázlataiból, tanulmányrajzaiból.
Találkozhatunk képeivel a Magyar Nemzeti Galériában és a putnoki Holló László galériában is, sok festményét magánszemélyek, intézmények őrzik.