Dulity Tibor

(Bácsalmás, 1935. március 31. ‐ Jakabszállás, 2005. március 15.) Tanítóképzőt végzett Debrecenben. 1953-ban kezdett festeni. Több mint 100 kiállítása volt belföldön és néhány külföldön is. Jelentősebb kiállításai Kiskunfélegyházához kötődnek. 1995 és halála közötti időben elsősorban tematikus kiállítások a Városi Galériában, retrospektív kiállítása a Kiskun Múzeumban (2003)
Szerepeltek képei a Nemzeti Galériában, Országos Grafikai és Önarckép Biennálékon, rendszeres résztvevője volt megyei Téli Tárlatoknak, valamint a Balaton és Mezőgazdaság a Művészetben országos kiállításoknak. Több tucat alkotást adományozott közintézményeknek (színház, iskolák, könyvtárak, művelődési otthonok).
2004-ben közel másfél száz alkotását (szobrok, festmények, grafikák) szülővárosának adományozta, amelyből Bácsalmás városa állandó kiállítóhelyet hozott létre, a ”Dulity Tibor Képtárat”. Műterme folyamatosan megtekinthető Jakabszálláson. Alkotói tevékenysége mellett számottevő közösségi, művészetszervezői, nevelői munkássága is. Alapítója a Kecskeméti Képzőművészek Szövetségének. Megyei képviselője volt Bács-Kiskun megye képzőművészeinek az Amatőr Képző- és Iparművészeti Tanácsban, alapító tagja és 11 éven keresztül első elnöke volt a Szabad Képző- és Iparművészek Országos Szövetségének (ma OKIT). Tagja volt a Műhely Művészeti Egyesületnek.
Több mint 30 éven át segítette a kiskunfélegyházi Holló László Képzőművészeti Közösség szakmai és társulati tevékenységét.
Szociológiai felmérést végzett Bács-Kiskun megye autodidakta alkotói körében, segítette kiállítóhelyhez való jutásukat, nyitotta meg kiállításaikat, szakmai tanácsokkal segítette munkájukat. 12 éven át, haláláig művészeti vezetője volt a Jakabszállás-FülöpJakab térségében szervezett Táj-Kép-Festő Alkatótábornak. Szakmai tanácsokkal segítette a tiszaalpári tábor munkáját, a nemesvámosi tábor indulását. 2005-ben 70 éves korában hunyt el. Halálának tizedik évfordulója alkalmából a család és a Kecskeméti Katona József Múzeum nagyszabású kiállítást rendezett a Cifrapalotában. Kiskunfélegyháza városának nyújtott több évtizedes segítő tevékenységéért ezen alkalomból 2015. március 15-én nyíló ”MŰVÉSZ-TÉR”–ben helyet kapott hagyatéka, munkásságát bemutató reprezentáns alkotásai az egykori jeles félegyházi alkotókat bemutató képtárban.
Elismerései:

1984-85-ben elnyerte a SZOT Művészeti Ösztöndíját
1988. Közművelői munkájáért ”Kiváló Népművelő” kitüntetés
1990. Bácsalmás város Művészeti díj
2002. Kiskunfélegyháza Művészeti díj
2005. Bácsalmás Díszpolgára (posthumus)
2005. Bács-Kiskun megye Művészeti díja (posthumus)